Thursday, 20 August 2015

Duitse taal: Hoe je de taal het makkelijkst oppikt.

Hoewel de Duitse taal niet één van de moeilijkste talen ter wereld is, is het ook niet één van de makkelijkste. Door de jaren heen zijn me een aantal dingen bij gebleven van het leren van de Duitse taal en omdat ik zo ongeveer weet wat er bij komt kijken, leek het me handig een paar tips te geven.

Laat ik met de deur in huis vallen en gelijk mijn eerste tip geven:
Gun jezelf tijd.

Ik ben me goed bewust van hoe frustrerend deze tip is als je persé nu goed wil zijn, maar zo werkt het niet. Op sommige dagen heb ik mijn boek uit frustratie in de hoek van m,n kamer gegooid, omdat het met die naamvallen maar niet lukte of omdat het Konjunktiv maar niet bleef hangen. 

Als je jezelf ophitst maak je het leren van de Duitse taal alleen maar moeilijker. Natuurlijk is het oké hoge eisen aan jezelf te stellen, maar leg dat boek weg zodra je merkt dat je gefrustreerd begint te worden. Rome is niet in 1 dag gebouwd en Duits is niet in een week geleerd.

Hoe je zonder hulp Duits onder de knie krijgt (en werk dat je moet doen voordat je hulp vraagt)
Laat ik vooraf zeggen dat verschillende mensen verschillende technieken aanraden en dit alleen maar een afspiegeling is van wat mij geholpen heeft. 

De eerste stap voor het beheersen van het Duits is het opbouwen van een solide woordenschat. Dit betekent niet dat je direct dat je alle moeilijke begrippen moet leren! In plaats daarvan moet je de absolute basis leren. Hiermee bedoel ik woorden zoals die Katze, das Fenster, der Rechner

Nu hoor ik je denken: "Aaaaaaaahhhh lijstjes". Ja, daar komt het uiteindelijk wel op neer. Zodra je de absolute basis weet, kun je makkelijker achter de betekenis van moeilijkere woorden komen en zo je woordenschat steeds verder uitbouwen.

Raadpleeg iemand die er verstand van heeft.
Voor mij maakte dit al het verschil: Binnen no-time ging ik van niveau B1 naar niveau C1. 

Ik kreeg hulp van een Duitse (die een speciale opleiding gedaan had om buitenlanders te helpen). Ze wist alles goed uit te leggen en we namen onze fouten (hoe gênant ook) uitgebreid door. Daarna heb ik alles wat ik fout heb gedaan opnieuw opgeschreven en hebben we alles nog een keer besproken.

Een Duitse docent(e) is echter geen pré, maar neem wel iemand die echt weet waar hij of zij het over heeft en vermijd dat je de taal verkeerd leert. Het is daarna namelijk een stuk moeilijker het weer goed aan te leren.

Dompel jezelf onder (als je hulp hebt).
Dit slaat voor een deel op mijn eerste tip. Het leren van rijtjes (in dit geval naamvallen) vond ik rot werk en had ik half gedaan. Om deze luiheid niet ten koste van het leer proces te laten gaan, heb ik Duitse literatuur gelezen (Friedrich Schiller en Thomas Mann. Literatuur aanraders komen later). 

Als begin zou ik van één bepaalde pagina alle naamvallen eruit zoeken (Zet bijv. een streep onder elke dem, des, der of die) en pak een lijst met een schema van de naamvallen en zoek uit waar wat bij hoort (Tip: Akkusativ en nominativ zijn NIET hetzelfde. Maak een duidelijk verschil tussen object en subject!). Als je dit onder de knie hebt ga dan verder met naamvallen in combinatie met ein (bijv. einen, einem, einer etc.) en daarna in combinatie met bij zinnen (bijv. denen, dessen, deren etc.)


1e naamval = Nominativ
2e naamval = Genitiv
3e naamval = Dativ
4e naamval = Akkusativ

Om nog een keer op literatuur terug te komen: Het is absoluut niet erg om een paar woorden niet te begrijpen, zolang je het algehele verhaal begrijpt. Als je een verhaal niet begrijpt, omdat je een woord niet weet pak dan pas een woordenboek erbij. Voor mij geld dat ik de betekenis van een woord nadat ik verder gelezen heb meestal wel begrijp.

 Het constant erbij halen van een woordenboek vond ik ontzettend demotiverend en zou ik niet direct aanraden. Weet je dat je ondanks dat je elke keer een woord opzoekt je concentratie erbij kan houden; ga dan vooral je gang!

Hulp op weg: Oefenteksten.
Om je op weg te helpen, zal ik je een paar tekst(bronnen) meegeven waarmee je Duits in no-time onder de knie zou moeten kunnen krijgen:

MAKKELIJK (A1 NIVEAU)

MIDDELMATIG

MOEILIJK
Nieuws in het Duits
Boek: Die Verwandlung - Franz Kafka
Boek: Ein Landarzt - Franz Kafka
Boek: Das Urteil - Franz Kafka
Boek: Die Physiker - Friedrich Schiller
Boek: Mario und der Zauberer - Thomas Mann

Zodra ik een paar goede links vind wat betreft de Duitse taal, dan zal ik die aan het lijstje toevoegen.






Wednesday, 12 August 2015

De Duitse voorliefde voor de auto.

De Duitse liefde gaat niet door de maag, maar rijdt op vier wielen.

Bij mijn aankomst in Duitsland viel me al direct op hoe veel waarde er gehecht werd aan een mooie en vooral dure auto's. De heilige koe komt niet uit Japan en Amerika (en al helemaal niet uit Frankrijk). Nee! Een echte Duitser paradeert in een Volkswagen of BMW.
"Boooeeehhh"

Wat gaat er toch achter deze liefde schuil? Het antwoord op deze vraag blijft voor mij gis werk, maar om een klein inzicht te krijgen in de Duitse denkwijze zal ik een aantal dingen op een rijtje zetten:

De uitvinder van de auto was een Duitser!
De naam van de uitvinder van dit hoogwaardige stukje techniek is denk ik algemeen bekend: Carl Benz. Benz liet zijn auto voor de eerste keer in 1885 over de Duitse straten rijden.

The rest is history. De stoomtrein die enkele jaren voor de auto in Engeland werd uitgevonden was natuurlijk al heel erg innovatief, maar kon niet opboxen tegen alle voordelen die een auto had: Een auto bood je privacy, het was niet langer noodzakelijk met een stel wildvreemde mensen in een klein hokje te zitten. Dit hokje kon je immers nu zelf besturen!

Het zelf besturen is waarschijnlijk het belangrijkste grootste pluspunt van een auto. Waar een trein zich tot de rails beperkt kan je en auto (bijna) overal rond rijden. Mobiliteit ten top!

Dit alles mede mogelijk gemaakt door de Duitsers. Dat is toch wel iets om trots op te zijn!

Duitsland was 1 van de eerste landen met snelwegen.
Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw liep de Duitse economie op rolletjes.

Toen de eerste wereld oorlog uitbrak werd dit allemaal teniet gedaan en tegen de tijd dat de tweede wereld oorlog uitbrak vond toenmalig Oostenrijks dictator Adolf Hitler het tijd om snelwegen te bouwen.

Ik wil wel een kanttekening plaatsen: Adolf Hitler was niet de uitvinder van deze zogenoemde Reichsautobahn: Al tijdens de Weimarerrepublik (1918-1933) ontstond het idee om wegen op deze manier met elkaar te verbinden.

Doordat Hitler dit idee omzette genereerde hij banen en inkomen voor veel arme Duitse families en werd zijn achterban steeds groter.

Aan het eind van de tweede wereld oorlog gebruikte o.a. president Eisenhower het ontwerp van Hitler om ook in Amerika deze wegen te realiseren.

Je kan kort samenvattend stellen dat het Duitse gevoel voor trots en de echte Duitse heilige koe onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit verhaal heeft natuurlijk wel twee kanten;

Tijdens een korte vakantie in Frankrijk gaf de buschauffeur van onze tourbus toe hoe hij het maar niks vond dat Duitsers hun auto belangrijker zouden vinden dan hun eigen familie.

Een paar weken later vertelde mijn rij instructeur me de volgende mop:
Wat krijgen Nederlanders die voor hun rijbewijs theorie examen zakken?
Een auto met een gele kentekenplaat
Wat krijgen de Nederlanders die voor hun praktijk examen zakken?
Een auto met een caravan erachter.

Kortom: Hoe goed je ook kunt rijden, er is altijd een Duitser die het beter kan (of beter denkt te kunnen ;)  )

Welkom op Germaanderlands.

Van harte welkom op "Germaanderlands".

Op deze blog kan je van alles terug vinden over de Duitse kultuur, taal en gewoontes. 

Op mijn 18e heb ik besloten om naar Duitsland te verhuizen om mijn studie voort te zetten. Inmiddels ben ik 21 jaar oud en leek het me wel grappig om met enige ironie en zelfspot de verschillen tussen Nederlanders en Duitsers te verzamelen. Niet alleen als geheugensteuntje voor mezelf, maar ook voor anderen die gefascineerd zijn door Duitsland en de Duitsers zelf.

Ik ben van plan om elke week tenminste twee artikelen te schrijven, waarvan er 1 in ieder geval op zaterdag online zal komen (het tweede artikel komt waarschijnlijk elke vrijdag online, maar het hangt er ook nog maar net vanaf wanneer ik vrij heb).

Het is de bedoeling een omvangrijk naslag werk te maken, dus suggesties en andere verbeter punten zijn altijd welkom in de reacties.